HTML

Randihírek - a Randivonal társkereső blogja

Hírek, érdekességek, nyereményjátékok a Randivonal társkereső háza tájáról. Olvashatsz itt a Randivonalon összejött párok sikertörténeteiből, társkeresési tippek / trükkök / tanácsokról.

Friss topikok

  • roskótamás: roskótamásvagyok mohorárol egyedulélek koly kapcsolatot szeretnék lányokkal 52 éves vagyok... (2020.05.16. 15:57) Randi Andi vagyok
  • Tomi Rosko: roskótamás vagyok mohorárol egyedul élek koly kapcsolatot veletek 51 éves vagyok hijatok ... (2020.02.03. 15:14) Szégyelled, hogy egyedül vagy? II.
  • borsika111: Sziasztok, szerintem ezt bőven mindenkinek maga kell, hogy eldöntse, hogy az Ő saját értékrendje ... (2015.08.02. 23:45) Hol vannak a férfias férfiak?
  • Rácz Rikóó: Szia komogyan gufdhuvgeocjkgdhnoreiygjbjx jheckifgjhv (2013.12.23. 08:53) 1000 megválaszolatlan levél...
  • Fuzzy Logic: @KRM87: Hát ilyenkor az jár a fejükben, hogy szép / szexi vagy. Esetleg még az is, hogy biztos va... (2013.07.21. 16:06) És még mindig az elvárások…

RANDIHÍREK - A RANDIVONAL TÁRSKERESŐ BLOGJA

Hírek, érdekességek, nyereményjátékok a Randivonal társkereső háza tájáról. Olvashatsz itt a Randivonalon összejött párok sikertörténeteiből, társkeresési tippek / trükkök / tanácsokról.

Írásos bizonyítékok - konfliktuskezelés emailben?

2013.01.12. 16:09 | Randi_Andi | 5 komment

emil_blog.jpg

Online társkeresés során, főleg az ismerkedő, e-mailezgető fázisban sokszor fordul elő, hogy teljesen félrecsúszik a kommunikáció. Mit tudsz tenni ilyenkor? Erről szól a mai cikk.

Az online konfliktuskezelés sokak számára csábító lehet. Egyrészt kényelmesebb, hiszen elkerülik vele a nyílt, “élő” konfliktust, és csendes magányukban lekörmölhetik az összes lelki bánatukat. Nem kell szembenézni a másikkal, nem kell kezelni az indulatait és a reakcióit, sok idő van átgondolni a mondanivalót.

Sajnos azonban az e-mailes konfliktusmegoldás pont az egyik legfontosabb kommunikációs csatornát hagyja ki, méghozzá a nonverbális jelzéseket. Kommunikációnk 70%-a nonverbális, ezekre a jelekre támaszkodva értjük meg egymást. Figyeljük a másik hangszínét, hangerejét, a szüneteket a beszédében, figyeljük a testtartást, a lélegzetvételeit, és ezek alapján állapítjuk meg, hogy vajon hogyan érti azt, amit mond.

Miért nem ajánlott az írásos konfliktuskezelés?

  1. Az írásos bizonyíték ott marad, kitörölhetetlenül.
  2. Az írást a másik úgy fogja értelmezni, ahogy neki jól esik és még csak nem is vagyunk mellette, hogy kimagyarázzuk a bizonyítványunkat.
  3. Ha indulatból írunk, később megbánjuk, de akkor már nem lehet változtatni.
  4. Az esetek többségében félrecsúszik a kommunikáció, amit viccnek szánunk az nem vicces, a metakommunikációs jelzések és párbeszéd hiányában totális félreértések adódhatnak ami miatt csak éleződik a konfliktus.
  5. Írásban felnagyítódnak a konfliktusok (már csak azért is mert hú ez annyira komoly hogy megírta ahelyett hogy elmondta volna) és elfajulhat a sárdobálás.

 

Készülj fel a szóbelire!

A szóbeli konfliktuskezelésre is fel lehet készülni! Otthon írd fel egy papírlapra, mit szeretnél mondani, melyek a főbb pontok, beszéld át ismerőssel, baráttal, hogy ő hogy látja, és mindjárt felkészültebben tudsz belevágni a mondandódba.

Ráadásul szóban megvan az az előnyöd is, hogy azonnal reagálhatsz és áthangolhatsz, figyelve a másik reakcióit. Úgy alakíthatod a beszélgetést vagy a vitát, ahogy szeretnéd, és biztos lehetsz benne, hogy oda is figyel a párod. És nem például ebédszünet után olvassa, amikor ezren vannak körülötte az irodában.

Értsd meg az érveit és az álláspontját, fogalmazz egyes szám első személyben, mondd el,téged mi zavar.

“Számomra például, aki hirtelen vagyok, és lobbanékony sokkal, de sokkal hatékonyabb módszer az írás. Hála annak, aki feltalálta az emailt!”

A lobbanékonyságot lehet csillapítani azzal, hogy előre átgondolod a lehetséges ellenérveket, és lélekben felkészülsz, és kontrollálod magad a vita során. Az önfegyelem gyakorolható!

A szóbeli konfliktusmegoldás már csak azért is jobb, mert a legtöbb pár miután megoldott egy konfliktust, pár hét múlva már nem is emlékszik a konkrétumokra, míg az e-mailek visszaolvashatók, újra lehet hergelődni rajtuk. Plusz érvem nők részére: a férfiak nagy része gyengébb kommunikációban (így e-mailben is), mint a nők, így aztán egy esetlen megfogalmazáson napokig lehet rágódni és/vagy dühöngeni. A szóbeli vita részleteit viszont a legtöbben elfelejtjük pár nap alatt.

Így kezelj konfliktust írásban

Ha nem győztelek meg és mindenképpen ragaszkodsz az e-mailhez, a következőket tartsd be legalább:

  1. NE reagálj azonnal! Mivel a válaszod írásos és jó ideig megmarad, TILOS indulatból reagálni! Tartsd be az “alszom rá egyet” szabályt. Hidd el, érdemes!
  2. Olvasd át még egyszer! Olvasd át még egyszer amit írt, próbáld objektíven nézni azt a részt, amin a legjobban felhúztad magad.
  3. Képzeld magad a helyébe! Vajon miért írta, amit írt? Mi volt a szándéka vele? Tekintettel arra, hogy a párod, inkább a jót feltételezd, mint a rosszat.
  4. Kérj “szakvéleményt”. Ha nagyon-nagyon felhúztad magad, kérj másodvéleményt barátaidtól.
  5. Nem kötelező válaszolni! Az is opció, hogy egyáltalán nem válaszolsz és inkább szóban tisztázod vele az olvasottakat.
  6. Gondold végig, mit akarsz elérni. Gondold végig, mit akarsz elérni a kommunikációval. Ha dühösen reagálsz, azzal csak fokozod a konfliktust, és még jobban elmérgesíted a kapcsolatot. Mi a célod? Ego-harc, vagy béke? A kommunikációs célodat el is mondhatod a másiknak: “Azt szeretném, hogy ezt tisztázzuk és mindketten jól érezzük magunkat ebben a kapcsolatban.”
  7. Olvasd át, mit írtál! Olvasd át többször, amit írtál. Mit lehet félreértelmezni benne? Javítsd ki ezeket!

Veled fordult már elő, hogy e-mailben vesztél össze valakivel online társkeresés során?

 

5 komment.

A bejegyzés trackback címe:

https://randivonal.blog.hu/api/trackback/id/tr995014099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor121212 2013.01.12. 23:09:30

Ha ezt te "aki megfogalmazta és leírta" komolyan is gondolod, csak sajnálni tudom a társadat...Az önállóság, korrektség legkisebb jelét is nehéz felismerni ebben az írásban...
"Miért nem ajánlott az írásos konfliktuskezelés?
Az írásos bizonyíték ott marad, kitörölhetetlenül."
"TILOS"
Végre valaki megmondja helyettünk mit kell tenni és hogyan ha "helyesen" szeretnénk cselekedni.
Még hogy kérdezzünk kívülálló ismerősöket...mit gondolsz az mennyire tudja mit érzek én és mit a másik?
Tanítsd csak a sunnyogást a képmutatást és a cselvetést.
Biztos sokan egyetértenek majd veled.
Ennek ellenére...
Döntsön mindenki úgy ahogy éli az életét a saját konzekvenciái által...de hitelesen.
Ha valakik nem értik meg egymást azt minek erőltetni? Ha nincs elég tolerancia a másik iránt minek erőltetni? Sok kérdést felvet az írás, de válaszokat kevésbé.
Sorry

DrewID 2013.01.15. 12:52:39

Na ennek se füle, se farka.

Egyáltalán tisztázzuk: miről is szól a történet?
Elkezded ott, hogy a kapcsolat elején vagyunk, az email-ezési szakaszban. Majd végig arra hivatkozol, hogy akivel beszélsz, beszéld meg élőben, hisz a párod.

1.) Ha vkivel még csak email-ezgetsz, az még biztosan nem a párod, ez nonszensz! :)
2.) Sőt, továbbmegyek: ha vkivel még csak írásban kommunikáltok, akkor valószínűleg még nincs módod élőben, személyesen tisztázni az esetleges konfliktust vagy félreértést.
Ha félreérthető szitu adódik, sokszor ott meg is szakad a kapcsolatfelvétel..
"Ilyen ez a popszakma" :)

3.) Ehhez képest végig úgy kezeled a témát, mintha létező párok közötti konfliktuskezelésről lenne szó. Ott meg ki akarna emailben tisztázni bármi felmerülő félreértést, eléggé abszurd dolog... ennyire ne legyünk már techno-buzik (már elnézést a szóhasználatért), de vagy van létező kapcsolat közöttünk és akkor az a minimum, hogy személyesen tisztázzuk, vagy nincs.. akkor meg nincs más opció, mint az email, ergo kényszerűségből kell ott lépned.
De a tippjeid eléggé gyengék és ködös szituációra írottak, ne haragudj, ez amolyan kényszerből írt cikknek tűnik számomra, semmi életszerűség nincs benne.

4.) Végezetül Tibor véleményével maximálisan egyetértek. Mind személyes, mind írásos konfliktuskezelésben a maximális korrektségre érdemes törekedni.
Lehet tanács, hogy finomíts rajta, végy mély lélegzetet és ne haragból írj - ez a része teljesen rendben van. Mással beszélni is hasznos lehet, de semmiképpen nem azért, mert "szakvéleményt" fogsz kapni, hiszen egy párkapcsolatban TE és Ő fogja tudni, hogy mit éreztek, ezt neked magadnak kell tudni eldöntened. Legyünk már ennyire felnőttek és lépjünk már túl azon, hogy majd egy tini újság 10 soros cikkje mondja meg, hogy megtartsam-e a barátomat/barátnőmet vagy sem.. Ez irtó gáz!
(És minősíti is egyben a cikk minőségét.. ;)

Hogy egyáltalán ne válaszoljak, szintén furcsa opció. Egy létező kapcsolatban ez megoldás lehet.. de mint fent már írtam, itt elvileg arról van szó, hogy még a kapcsolat kezdetén vagyunk.. tehát a nem-válaszolás gyakorlatilag a kapcsolat bontását jelenti --> ergo valamit azért kell rá reagálj, még ha úgy érzed is, hogy valami félresiklott...
Ha pedig létező kapcsolatról van szó, akkor meg már elnézést, de ki az a hülye, aki email-ben üzenget komolyabb konfliktus/megbántás esetén?
Ez kb. az a szint, amikor SMS-ben akarsz szakítani... elsősorban TÉGED minősít, ha így akarsz konfliktust kezelni... :))))

Szóval a cikk relevánsságát finoman szólva is megkérdőjelezném. A tartalmát pedig Tibor leírta:
aki sunyításra és konfliktus kerülésre tanít konfliktus KEZELÉS helyett, az eléggé szomorú.
Sajnálom a párodat. Őszintén :(

Kilroy* 2013.01.17. 00:06:48

Jogosnak találom a hozzászólásokat. A nonverbális kommunikáció is fontos, persze, de azért egy _online_ társkereső oldalon (pláne egy blogbejegyzésben) ennyire lehúzni az online/emailes kommunikációt, az azért minimum furcsa. Ha szigorú akarok lenni, akkor meg igen erős önellentmondás...

Szerintem jóakarattal, kis odafigyeléssel tudhat két ember kommunikálni egymással online is könnyen. Persze ha téma is adódik, nyilván :-)
És ha nem is értik meg egymást elsőre tökéletesen, talán nem egyből a konfliktusnál tartanak (ami nálam azért erősebb fokozat), kisebb félreértést meg ennyivel könnyebben is meg lehet beszélni.
Persze ha némi folyamatos társalgást feltételez a cikkíró, mert ha már az első emailnál megszakad a beszélgetés, ott aztán nincs sok értelme megoldható konfliktusról, de talán még nézeteltérésről se beszélni...

Azt, hogy "az írás megmarad", nem hiszem, hogy előre ennyire túl kell parázni (már elnézést a szóhasználatért). Az emailek amúgy is megmaradnak, nyilván a cikkszerző mailboxában is és a levelezőpartnereiében is. Ilyen alapon akkor majdnem mindenkinek, akinek van mailboxa, paráznia kéne, mit írt le :-)

A másik fél esetleges értelmezésétől se biztos, hogy ennyire be kéne tojni már jó előre (elnézést a kifejezésért).

Indulatból írni persze nem szerencsés, de nem értem ezt se, hogy miért kerül említésre így alapból. Vélhetően nem rögtön indulatból kezd írni bármelyik fél... ha később esetleg idáig fajul a beszélgetés, az persze gáz, de odáig el is kell jutni... és ha képtelen két ember megelőzni ezt, akkor no comment....

Az szerintem alapból nem igaz, legalábbis nagyon nehezen hihető, hogy az esetek többségében félrecsúszik a kommunikáció, bármily könnyű is félreérteni egymást. Az a benyomásom, hogy nagyon rossz tapasztalatai lehetnek a cikkírónak...

Írásban valóban markánsabban kijönnek a dolgok, ez igaz. De azért ettől se kell félni szerintem. Az is kétséges, hogy csak mert írásban kommunikál valaki, akkor már meg kell rettenni, hogy hű de milyen komolyan megmondta most... elvileg kellemes beszélgetésről van szó, szerintem :-) Szóval sok kell ahhoz, hogy elfajuljon valami. És itt megint no comment, ha odáig jut két ember...

Végülis DrewID megközelítése pontos: itt a kezdetekről beszélünk, az első emailezgetésről. Ehhez képest a cikkíró rögtön konfliktuskezelésről, elfajulásról beszél, pláne vitáról... nagyon furcsa.
Összességében az az érzésem, hogy a cikkíró valamiért nagyon idegenkedik az online kommunikációtól (rossz tapasztalatok), ezért közel sem elfogulatlan. Nagyon gyanús, hogy nem olvasta át többször a cikket, nem gondolta át.

Der Milan 2013.02.08. 13:36:13

Erről a cikkről az a vicc jut az eszembe, hogy nem mindegy, hogy az okos ember hülyéskedik vagy a hülye ember okoskodik. randi_andi te az utóbbi vagy. Pénzt kapsz Te azért, hogy ilyen trágyát belapátolsz az információs térbe? Atya Isten!
Mióta tartozik a hangszín szerinted a non-verbális kommunikációhoz? Elmagyarázom Neked mi az! A non-verbális jelzés a mimika, a tekintet, a testtartás vagy mozdulat sorozatok, illetve minden tudatalatti amit verbális kommunikáció közben alkalmazol.
A hangszín, hangerő, szünet a beszédben VERBÁLIS kommunikáció...

Vicc, hogy így próbálsz segíteni az embereken abszolút laikusként.
A konfliktuskezelés részhez nem szólnék hozzá mivel ez az egyik szakdolgozatom témája és nem szeretném bemutatni, miként tiprod két lábbal a saját, kőbe vésett állításaidat.
Ha valaki ért az emberekhez az képes arra, hogy a maga által okozott konfliktust két levélváltás alatt teljesen megfordítsa úgy mintha őt bántották volna meg. Saját tapasztalatom, hogy erre kevesen képesek és ennél is sokkal kevesebben képesek felfogni, hogy mi miért történik kommunikáció közben, a többségnek meg jó lesz ez a cikk, úgy is elfelejtik az egészet egy órán belül :).

Der Milan 2013.02.08. 14:04:03

@Tibor121212: "Még hogy kérdezzünk kívülálló ismerősöket..."
Valahol olvasott erről vagy tanították neki egyszer, ezt a módszert, de rosszul emlékszik vissza. Mivel létezik egy ilyen megoldás is, amikor bevonnak egy harmadik felet és ő igazságot tesz miután mindkét fél elmondta a vélt sérelmeit. Persze online ez nem működik, mert ha én olyan marha vagyok, hogy már írásban mély konfliktust kialakítok akkor nyilván a barátaim vagy hozzátartozóim is marhák és azt fogják mondani, hogy "de jól megmondtad neki". :D

Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, jó kis poszt volt ez... Ahogy Koós Jancsi mondaná: "köszönjük a hozzánk való nagy semmit" :D

süti beállítások módosítása